Украјинци су се на просторе југославије доселили из западних делова садашње украјине на територију БИХ – Републике Српске, крајем 19 века и почетком 20 века за време аустро-угарске. после другог светског рата део популације се преселио на територију садашње војводине и сада по проценама црквених парохија и украјинских удриужења овде живи око 7000 украјинаца. Највише украјинаца има на територији општине кула, по задњем попису 1453 (31%).

Украјинци су се одмах по преселењу трудили да организују духовни и друштвени живот. У Кули је 1971 године организовано низ аматерских секција за неговање културе и традиције украјинског народа. Рад се у почетку одвија при културном центру да би 1981 године секције свој рад наставиле у Културно уметничком друштву “Иван Сењуг”. у куд-у се не негује само украјинска култура. Куд “Иван Сењуг” окупља аматере свих националности , отворено је за све и презентује вишенационални програм, јер душа овдашњих украјинаца је исто толико широка и велика као степе из украјине или наша војвођанска поља.

Колективни орган у КУД-у је:

Председништво које броји девет чланова:

Летвенчук Михајло – председник,
Јовановски Вера – подпредседник,
Пронек Филип – члан,
Воротњак Надија – члан,
Пјекни Љубомир – члан,
Летвенчук Тања – члан,
Гелебан Стеван – члан,
Кулеба Јарослав – члан и
Лешчешен Иван – члан.

Надзорни одбор који броји три члана:

Пронек Влада – председник, Мацевко Наталија – члан и Пјекни Борис – члан.

 

Сто педесет аматера своја музичко- фолклорна достигнућа презентују на: Божићним концертима, школским Светосавским свечаностима, прославама Дана школа у месту, манифестацији “Дани Тараса Шевченка”која се одржава у Кули,а носиоц организације је сам КУД, позив и у зависности од могућности на манифестацијама “Дани Тараса Шевченка”у окружењу, смотрама рецитатора месним, општинским и зонским, смотрама музичко- фолклорног стваралаштва деце и одраслих месним. општинским и зонским, Ускршњим концертима, отварању Фестивала аматерских позоришта који се одржава у Кули, Фестивалу Украјинаца “Калена”, Фестивалу Русина и Украјинаца “Црвена ружа” у Руском Крстуру, полагању заклетве младих војника у Бачкој Тополи, свим културним манифестацијама у Општини и окружењу по позиву а у зависности од могућности.

 

Главна делатност, основни циљеви и задаци КУД-а су:

> да окупља грађане и развија све форме креативног, културно уметничког стваралаштва на аматерској основи

> да ствара услове за грађане, посебно за децу и омладину и развија љубав и интересовање за културно уметничког стваралаштво

> да кроз активности својих чланова афирмише аутентичне културе народа и националних мањина и изражава поштовање уважавања различитости

> да развија и негује културне традиције свих народа који живе на овим просторима

> да развија и негује културне традиције и идентитет Украјинаца Заједнице Србије и Црне Горе

 

Друштво своје циљеве остварује у оквирума следећих секција: народних игара, певачкој ( солисти, група певача, хор ), оркестарској, ритмичкој, рецитаторској, литерарној и ликовној, дамској.

 

Секције које раде:

• рецитаторска (наступи за ускршње и манифестацијама Дани Тараса Шевченка , божићне празнике, за месне смотре, школске свечаности)

• дечија хорска секција

• дечија драмска секција (наступи за ускршње и божићне празнике)

• оркестар (прати наступе фолклорних секција, девојачку и изворну певачку групу)

• фолклорна секција: одраслих (омладинска) и дечија

• група певача ( изворна мешовита група)

• девојачка певачка група (пет наступа)

• инструменталиста- солиста – фрула и бандура

• У КУД-у имамо сто педесет аматера

Највеће достигнуће:

• фолклорна секција –старији узраст заузела је ТРЕЋЕ МЕСТО на покрајинском музичко- фолклорном такмичењу, које се одржало у Новом Бечеју 2001. године.

• изворна мешовита група (учествовала је на Фестивалу фолклорних традиција Војводине) – то је ниво покрајинског такмичења

 

Достигнућа аматера КУД-а:

Сваке године фолклорне групе средњег узраста пролазиле су општинско и пласирале се на зонско такмичење. Не тако давне 20. маја 2001. године у Новом Бечеју на смотри фолклора ( 40. Музички фестивал Војводине – покрајинско такмичење), наши аматери – њих шеснаест, високо су се пласирали и заузели треће место.

Изворна мешовита певачка група, која броји до двадесетак аматера, је присутна од самог оснивања секције и стуб је овог Друштва. Своје успехе овековечили су фотографијама, захвалницама, дипломама да би 2003. године учествовали на Фестивалу фолклорне традиције Војводине у Чонопљи и добили веома повољне оцене.Ове године се изворна женска певачка група такође квалификовала на 27. Фестивал фолклорне традиције и он ће се одржати у Сиригу 10. и 11. септембра 2005.

После доста уложеног напора, рада ове 2005 године почела је са радом и фолклорна секција за одрасле. Група је учествовала на општинском такмичењу фолклорно- музичког стваралаштва у Руском Крстуру. Селектор Вујчин је похвалио масовност и то што су се у колу нашли и старији и млађи ( омладинци и ветерани), и пожелео нам успеха у даљем раду. Ове године ће одрасли показати своје умеће на Фестивалу Украјинаца који се одржава 24.06 и 25.06.2005. у Врбасу, на Фестивалу “Мој опанак” у Београду и на 5. Смотри украјинског фолклорног стваралаштва “Червона калина”у Деветини- Република Српска.

На завидном нивоу је сарадња са локалном самоуправом која је путем својих органа обезбедила финансирање рада Друштва а Секретаријат за друштвене делатности обезбеђује значајна средства из буџета општине Кула за финансирање редовне делатности у КУД-у “Иван Сењук”.