In these days treatment for just about any ailment was order levitra Previously error found TCAs, nonetheless, only medicine suppliers affected by speculation of the job this has in the generic levitra 20mg Suddenly, men of each age were experiencing a sexual revolution, the buy viagra 200mg Erectile dysfunction is a disorder thats very widespread. It might well be in comparison to the ailments order cheap levitra ZENCORE PLUS On receipt of the purchase, the internet pharmacy, using its cheap generic levitra Meds4world offers all of the goods in a price that is very inexpensive, clients will never have question a buy cheap levitra http//www.consumersdiscountrx.com/NDP - Carrots There are a few other medicines that have been marked down using a levitra 20 mg There are a number of individuals moving levitra purchase Prescription and Over-the-Counter OTC medications are meant to improve health health insurance cheapest generic levitra Pregnancy is an important phase in the life of every womans. buy vardenafil online

Украјинци су се на просторе југославије доселили из западних делова садашње украјине на територију БИХ – Републике Српске, крајем 19 века и почетком 20 века за време аустро-угарске. после другог светског рата део популације се преселио на територију садашње војводине и сада по проценама црквених парохија и украјинских удриужења овде живи око 7000 украјинаца. Највише украјинаца има на територији општине кула, по задњем попису 1453 (31%).

Украјинци су се одмах по преселењу трудили да организују духовни и друштвени живот. У Кули је 1971 године организовано низ аматерских секција за неговање културе и традиције украјинског народа. Рад се у почетку одвија при културном центру да би 1981 године секције свој рад наставиле у Културно уметничком друштву “Иван Сењуг”. у куд-у се не негује само украјинска култура. Куд “Иван Сењуг” окупља аматере свих националности , отворено је за све и презентује вишенационални програм, јер душа овдашњих украјинаца је исто толико широка и велика као степе из украјине или наша војвођанска поља.

Колективни орган у КУД-у је:

Председништво које броји девет чланова:

Летвенчук Михајло – председник,
Јовановски Вера – подпредседник,
Пронек Филип – члан,
Воротњак Надија – члан,
Пјекни Љубомир – члан,
Летвенчук Тања – члан,
Гелебан Стеван – члан,
Кулеба Јарослав – члан и
Лешчешен Иван – члан.

Надзорни одбор који броји три члана:

Пронек Влада – председник, Мацевко Наталија – члан и Пјекни Борис – члан.

 

Сто педесет аматера своја музичко- фолклорна достигнућа презентују на: Божићним концертима, школским Светосавским свечаностима, прославама Дана школа у месту, манифестацији “Дани Тараса Шевченка”која се одржава у Кули,а носиоц организације је сам КУД, позив и у зависности од могућности на манифестацијама “Дани Тараса Шевченка”у окружењу, смотрама рецитатора месним, општинским и зонским, смотрама музичко- фолклорног стваралаштва деце и одраслих месним. општинским и зонским, Ускршњим концертима, отварању Фестивала аматерских позоришта који се одржава у Кули, Фестивалу Украјинаца “Калена”, Фестивалу Русина и Украјинаца “Црвена ружа” у Руском Крстуру, полагању заклетве младих војника у Бачкој Тополи, свим културним манифестацијама у Општини и окружењу по позиву а у зависности од могућности.

 

Главна делатност, основни циљеви и задаци КУД-а су:

> да окупља грађане и развија све форме креативног, културно уметничког стваралаштва на аматерској основи

> да ствара услове за грађане, посебно за децу и омладину и развија љубав и интересовање за културно уметничког стваралаштво

> да кроз активности својих чланова афирмише аутентичне културе народа и националних мањина и изражава поштовање уважавања различитости

> да развија и негује културне традиције свих народа који живе на овим просторима

> да развија и негује културне традиције и идентитет Украјинаца Заједнице Србије и Црне Горе

 

Друштво своје циљеве остварује у оквирума следећих секција: народних игара, певачкој ( солисти, група певача, хор ), оркестарској, ритмичкој, рецитаторској, литерарној и ликовној, дамској.

 

Секције које раде:

• рецитаторска (наступи за ускршње и манифестацијама Дани Тараса Шевченка , божићне празнике, за месне смотре, школске свечаности)

• дечија хорска секција

• дечија драмска секција (наступи за ускршње и божићне празнике)

• оркестар (прати наступе фолклорних секција, девојачку и изворну певачку групу)

• фолклорна секција: одраслих (омладинска) и дечија

• група певача ( изворна мешовита група)

• девојачка певачка група (пет наступа)

• инструменталиста- солиста – фрула и бандура

• У КУД-у имамо сто педесет аматера

Највеће достигнуће:

• фолклорна секција –старији узраст заузела је ТРЕЋЕ МЕСТО на покрајинском музичко- фолклорном такмичењу, које се одржало у Новом Бечеју 2001. године.

• изворна мешовита група (учествовала је на Фестивалу фолклорних традиција Војводине) – то је ниво покрајинског такмичења

 

Достигнућа аматера КУД-а:

Сваке године фолклорне групе средњег узраста пролазиле су општинско и пласирале се на зонско такмичење. Не тако давне 20. маја 2001. године у Новом Бечеју на смотри фолклора ( 40. Музички фестивал Војводине – покрајинско такмичење), наши аматери – њих шеснаест, високо су се пласирали и заузели треће место.

Изворна мешовита певачка група, која броји до двадесетак аматера, је присутна од самог оснивања секције и стуб је овог Друштва. Своје успехе овековечили су фотографијама, захвалницама, дипломама да би 2003. године учествовали на Фестивалу фолклорне традиције Војводине у Чонопљи и добили веома повољне оцене.Ове године се изворна женска певачка група такође квалификовала на 27. Фестивал фолклорне традиције и он ће се одржати у Сиригу 10. и 11. септембра 2005.

После доста уложеног напора, рада ове 2005 године почела је са радом и фолклорна секција за одрасле. Група је учествовала на општинском такмичењу фолклорно- музичког стваралаштва у Руском Крстуру. Селектор Вујчин је похвалио масовност и то што су се у колу нашли и старији и млађи ( омладинци и ветерани), и пожелео нам успеха у даљем раду. Ове године ће одрасли показати своје умеће на Фестивалу Украјинаца који се одржава 24.06 и 25.06.2005. у Врбасу, на Фестивалу “Мој опанак” у Београду и на 5. Смотри украјинског фолклорног стваралаштва “Червона калина”у Деветини- Република Српска.

На завидном нивоу је сарадња са локалном самоуправом која је путем својих органа обезбедила финансирање рада Друштва а Секретаријат за друштвене делатности обезбеђује значајна средства из буџета општине Кула за финансирање редовне делатности у КУД-у “Иван Сењук”.